Vi sender i hele Norge
Betaling via telefon
Trygg handel og rask levering

Jordskokk 2018/2019

Jordskokk 2018/2019

Bestill nå, så leverer vi mellom oktober/november og april/mai.
Les mer om hvordan du lettest tar vare på dem, og dyrker dem.

Hei alle jordskokkentusiaster

I år har vi godt med jordskokk og vi har startet opptak og forsendelsene går fortløpende. Dere kan gjerne bestille nå for senere levering, og husk at det er enkelt å legge dem i jorden under snøen, eller med masse snø oppå seg. Eller om man har kjølelager eller god kjeller.

Bestill her

For alle dere som bestiller for å spise er det tre åpenbare gode måter å oppbevare dem på.                

Forvelling.La dem trekke til de er "al dente" mos dem tilsett litt salt(helt til slutt når du legger dem i fryseren), og lag en basispurè som du kan tine og smakssette når du måtte ønske. Dette er den tryggeste måten for deg som ikke hhar hermetisert eller fermentert før:) Du kan også hermetisere dem, eller aller helst fermentere dem. kutt dem i biter og legg dem på et stort norgesglass eller lignende. fyll på med avkjølt kokt vann og tilsett to spiseskjeer økologisk havsalt(uten antiklumpemiddel)pr 2L. Har du en dl myse fra youghurt eller kefir, trenger du bare tilsette en teskje salt. La stå på kjøkkenbenken i 3 dager med et tøystoff over. Lukk deretter lokket lufttett og sett i kjøleskap så lenge du vil. Det er viktig at alle bitenne er under vannflaten i glasset. Dette kan du enkelt gjøre med en kokt flat stein som passer nedi glasset.

Det er best om vi kan få sendt dem herfra før våren starter hos ossJ Jo tidligere herfra, jo bedre kvalitet på knollene!

Sorten vår er tidlig til å blomstre, og blir gjerne 2-3 meter høy i god jordSorten vår er tidlig til å blomstre, og blir gjerne 2-3 meter høy i god jord

Dette er avlingen på en plante i hagen til mesterkokken Trond Moi

8b440851f8085fddcfa0b4d97d4910af.jpg

Han er spesielt interessert i vår sort, fordi den har så tynt skall og slett overflate. Hos Bølgen&Moi bruker de kun børste ved tilberedning av sine jordskokkretter. Han benytter, som oss, Lupingjødsel og Høne-Pønekompost i forkant av vekstsesongen.

For de av dere som vil dyrke jordskokker, er det viktig at de settes ca 15cm dypt i god jord med tilførsel av Lupingjødsel og Høne-Pønekompost. Dette sikrer et godt jordliv, ingen sykdommer, og en fantastisk avling. ca 5 planter per kvadratmeter. - Spre en håndfull Lupin "gjødsel og Høne-Pøne rundt planten. I rader settes de med 40cm avstand og radavstand. I normal jord benyttes 10 kg av både Lupingjødsel og Høne-Pønegjødsel pr 30-50kvm.

Prisene på setteknollene av jordskokk er 200,-/kg 

Ekspedering og frakt til døren kommer i tillegg og blir oppgitt når vi ringer deg opp for betaling og godkjenning av kostnader.

Det er gjennomsnittlig 30 knoller/kg og mange av dem er store nok til å deles litt.

Betaling foregår ved at du blir oppringt før sending, og har visakort eller lignende klart for oss til å lese inn i betalingsterminalen. Vi kan sende en mms med bilde av kvitteringen til deg. Den inneholder alt en regnskapsfører ønsker seg.

Er du interessert i Lupingjødselen og Høne-Pønekomposten kan du gjerne skrive litt om hva slags jord du har, hva du har gjødslet med til nå, og hvor stort arealet er. Så kan jeg ringe deg opp og eventuelt sende deg et tilbud.

Aktivt stoff i jordskokk

Jordskokk inneholder ufordøyelige karbohydrater (fruktoologosakkarider), hovedsakelig innenfor gruppen inulin som har positive helsevirkninger. Disse stoffene har søt smak uten at de øker blodsukkernivået  og jordskokk egner seg således i dietter for personer med diabetes og generelt ved problemer med høyt blodsukker nivå. Inulin er spesielt gunstig for de sunne bifidobakteriene i tarmen og hjelper disse å utkonkurrere ugunstige bakterier som f.eks salmonella samt å øke syntesen av b-vitaminer i tarmen. Disse karbohydratene letter opptak av kalsium og kan forebygge benskjørhet. Studier har også vist en inulin har en senkende på triglycerider og fettsyrer i leveren som igjen kan forebygge hjerte- og karsykdommer. Vi har oppsummert noen av de viktigste egenskapene til jordskokk innenfor fordøyelse og næringsopptak og diabetes. 

informasjonen er hentet fra bioforsk.no

Med vennlig hilsen  Morten Kr. Bragdø

Aktiviteter denne måneden