Vi sender i hele Norge
Betaling via telefon
Trygg handel og rask levering

Beskjæring

Beskjæring

Husk at veksten følger saksen. Det vil si at planten vokser mer der du ikke klipper.

Oppdatert: 27. mai 2014

Dette må du vite før du starter

  • Alt du klipper av en plante skal, om mulig, ned i jorden igjen. Dette gir god næring til jorden og til plantene, og mange sykdommer blir forhindret.
  • Klipp alltid rett utenfor et skudd slik at skuddet står igjen på grenen. Du skal aldri beskjære en plante mellom september og desember.
  • Husk å vaske redskapene dine godt før du beskjærer neste plante, slik at du ikke smitter eventuelle sykdommer videre.

Stauder

  • Klipp gjerne vekk blomsten etter blomstring.
  • Tidlig på våren rydder du vekk fjorårets rusk og rask.

Roser

  • Beskjæringstidspunktet er enten rett etter blomstring eller tidlig på våren, avhengig av type.
  • Beskjæres hvert år med mindre det er en slyngrose eller hekk.

Frukttrær

  • Beskjæring skjer om sommeren med mindre planten trenger kraftig beskjæring.
  • Kraftig beskjæring kan foregå på sen vinterstid. Kraftig beskjæring trenger ikke gjøres oftere enn ca. hvert 5-10 år, mens mindre beskjæring ca. hvert tredje år.
  • Frukttrær skal ha lys inn i kronen.
  • Ingen grener skal vende innover i treet.

Busker og trær

  • Beskjæres mellom april og september.
  • Blomstrende busker beskjæres etter blomstring.
  • Trær og busker med adventilknopper (skjulte knopper) kan beskjæres lettere enn trær uten.
  • Pass på at treet ditt ikke er en bløder. Vent da i så fall til saften er ute av treet eller før saften kommer, med å beskjære. Eksempler på blødetrær er bjørk og japansk lønn.