Vi sender i hele Norge
Betaling via telefon
Trygg handel og rask levering

Øyet som ser

Øyet som ser

Dette er dialogen mellom Vårherre og hans overgartner Gregorius' under en inspeksjonsrunde på jorden. Det er første gang Vårherre skjønner at noe er veldig galt der nede på jorden blant menneskene.

Oppdatert: 2. februar 2016

Vårherre har sine egen gartner som vandrer rundt og observerer livet på jorden, det er mester Gregorius som studerer menneskenes hagebruk.

VÅRHERRE: Min gode Gregorius, hva i all verden er det som foregår der nede? Hvor er det blitt av løvetannen, tistlene og alt det andre jeg satte igang for en evighet siden? Disse deilige plantene mine tålte tørke og allslags jord, de formerte seg lett og var elsket av sommerfugler, bier og himmelens fugler. Ja menneskene var jo strengt tatt avhengig av at alle disse likte seg der. Nå ser jeg bare grønne flater rundt husene der nede.
GREGORIUS: Det er noen stammer kjære gud, som slo seg ned rundt byer og tettsteder, de begynnte å kalle blomstene dine for ugress og fant på alt mulig rart for å drepe dem og erstatte dem med gress.
VÅRHERRE: Gress, men det er da så kjedelig! Det samme hele veien, ingen farger. Ingen fugler og sommerfugler og bier vil ha gress - bare mark og larver vil ha gress. Vil disse stammene virkelig ha alt dette gresset?
GREGORIUS: Det ser sånn ut. De strever fælt med å få det til å vokse og holde det grønt. De begynner om våren med å gjødsle og så forgifter de alle andre planter som dukker opp, så det skal bli grønt og helt likt over alt. De kaller det plener.
VÅRHERRE: Hmmm men regnet om våren og det varme været som følger skulle få gresset til å vokse ordentlig fort. Da blir vel disse stammene fornøyd?
GREGORIUS: Det ser ikke sånn ut. Så snart det har vokst litt, kutter de det ned igjen. Noen ganger to ganger i uken.
VÅRHERRE: Kutter det ned?! Slår de det sammen i baller som man gjør med høy?
GREGORIUS: Ikke akkurat det. De fleste raker det sammen og legger det i poser.
VÅRHERRE: I poser? Ja det er godt de tar vare på det, for de skal vel selge det da tenker jeg , smarte som de er. Jeg skapte dem jo i midt bilde, husker jeg:)
GREGORIUS: (litt nervøs nå) Nei omvendt. De betaler for at noen skal komme og hente det og bringe det vekk.
VÅRHERRE: Dette skjønner jeg ikke. De gjødsler gresset for at det skal vokse. Og når det vokser , slår de det ned og betaler for å få det kastet vekk?
GREGORIUS: Ja, sånn er det.
VÅRHERRE: Men så må de da bli fornøyd når sommeren kommer og vi bremser på regnet og skrur opp varmen enda mer. Da vokser ikke gresset så mye, og sparer dem for mye bryderi.
GREGORIUS: (nervøs igjen) Du vil kanskje ikke tro dette, men når gresset ikke vokser så fort, trekker de ut vannslanger, betaler for å vanne gresset så det skal vokse og de kan slå det ned igjen og betale for å bli kvitt det.
VÅRHERRE: (sint) Dette virker som det reneste sludder !! Men jeg ser at de har beholdt noen trær. Og trær var en genistrek, om jeg skal si det selv. Trær gir blader om våren, og skjønnhet og skygge om sommeren. Om høsten faller bladene til marken og gir et naturlig dekke for å bevare varme og fuktighet i jorden og beskytte trær og busker om vinteren. Og når bladene råtner gir de livsviktig næring til mikroorganismene i kretsløpet somberiker jorden. Disse mikroskopiske skapningene var i sanningen en genistrek.
GREGORIUS: (litt unnvikende) Det er best du holder deg fast, min kjære gud. Disse vesenene har laget sine egne kretsløp. Så snart løvet faller til jorden, raker de det sammen i svære hauger og brenner det eller betaler for å få det bort.
VÅRHERRE: Det er ikke mulig! Hva gjør de da for å beholde jorden fuktig og porøs, og for å beskytte plantene om vinteren?
GREGORIUS: Når de har kvittet seg med alle høstens blader, går de ut og kjøper noe de kaller barkstrø, som de får brakt hjem til seg og legger ut i stedet for løv.
VÅRHERRE: Og hvor kommer dette barkstrøet fra?
GREGORIUS: De hugger ned trær og hugger dem opp i småbiter......
VÅRHERRE: Nå vil jeg ikke høre mer. - Er de virkelig blitt så dumme.....

Grow food - not lawns:)  

Hvor mye plen trenger du egentlig? Har du tenkt på gleden av å lage og servere egne grønnsaker? Har du tenkt på at det dreier seg lett om 10.000,- spart i løpet av et år?

Morten Kr Bragdø