Vi sender i hele Norge
Betaling via telefon
Trygg handel og rask levering

Jord

Jord

Når jorden er god - er allting godt

Oppdatert: 7. mai 2014

Er det vanskelig å få det til å vokse og gro i hagen din? Det kan være jorden det er noe feil med.

Det finnes ikke næring i billig jord. 

Styr unna ”billiggjord”

Ingen planter trenger torv, unntatt myrull og andre sumpplanter. Det eneste torvjord bidrar i er å holde plantene fast i bedet. Torv er også så å si næringsløst for plantene og gjør at du som hageeier må spe på med masse gjødsel og kjemikalier for å få det resultatet du ønsker. Men det eneste du trenger for å lykkes i hagen, er god jord.

Vi har for salg hos oss, vår fantastiske Ø-kompost og de to hjelpemidlene for å få en bedre jord; Hønepøne og Lupin.

Det er ikke så enkelt som at jord er jord. 

Slik lager du din egen kompostjord

  • Finn en litt stor busk og legg komposten i skyggen av denne. 
  • Start med grove grener som skaper et luftig lag i bunnen.
  • Legg deretter på litt finere grener, gressklipp og blader, samt jord innimellom lagene. Det er viktig at du legger gressklippet i tynne lag så så det ikke kliner seg sammen og danner ammoniak.
  • Fortsett oppover til du har ønsket volum. En fin størrelse på en komposthaug er 1,5 meter i høyden og 1,5 meter bred. 
  • I tørre perioder må du vanne den, og lange nedbørsperioder er det fint om den vernes med et gresslag eller et lag med løvgrener på toppen. 

Det skal lukte jord

Det er stor forskjell på leirjord, jord og torv og en god jord. Jord skal lukte jord. Bruk nesen og føl på hvordan. Bare jord kan lukte jord, og torv og dårlig jord lukter ingening. Billigjord og torvjord virker kun en kort stund før du må kjøpe mer næring til plantene. Hvis du i stedet bruker god kompostjord trenger du ikke å gjøre mer enn å sørge for at plantene dine har nok vann. 

Morten Bragdø viser deg hvordan god jord skal lukte.

Klargjøring av bed og ”gjødsling”

Jorden vår inneholder sopp, bakterier, alger, bitte små insekter, nematoder og mange andre organismer. Alle disse har sine helt spesifikke oppgaver og er helt avgjørende for at planter skal holde seg friske og vokse godt. Alle planter lever av disse og samarbeidet med dem. Jo større innhold av mikroorganismer i jorden, jo bedre og sunnere vekst får plantene.Disse mikroorganismene trenger proteiner, karbohydrater, og mineraler. Kompostjord er et best mulig utgangspunkt. I stedet for kunstgjødsel, som kan ødelegge for mikroorganismene, bør du tilføre proteiner og kompostert jordmateriale.

Jord er jord og torv er torv. Bare myrplanter som for eksempel myrull og pors trenger et stort innslag av torv i jorden. Så og si alt som selges i sekker i dag består av nesten bare torv. Til og med den kjente kukomposten er utvannet med 60% torv.

Det er vanskelig å finne en hage som ikke har et bedre utgangspunkt enn det som er i disse sekkene. Du må bare lære deg hvordan det enkelt kan bli en super jord.

Stikkord er løv, kvist, kompost, proteiner, kompost-te og grønne blader. Du har det meste rett rundt deg. Du trenger ikke dra langt og kjøpe noe. Og om du ikke gidder ordne det selv kan du dra å kjøpe proteiner, kompostert hønsebæsj og kompost. Den grønne, den gule, og den hvite sekken.

Mer trenger du ikke.

Bruk minimum 20 kg av både den gule og grønne sekken pr hundre kvadratmeter. Du kan ikke svi eller gi for mye. Den hvite sekken(plantekomposten) bruker du der du ønsker en bedre jord og vekst. I krukker er den fantastisk.