Vi sender i hele Norge
Betaling via telefon
Trygg handel og rask levering

Superfrukt

Superfrukt
Dette er victoriaplommer fra mortreet vårt på Randøya utenfor Kristiansand. Åge Ågesens Victoriatre fra 1920-tallet

Vi har gjort noen valg for deg som gir deg det beste utgangspunktet. Les her hvordan du virkelig kan lage delikatesser på frukttrærne. Men du må slutte å tro på gamle myter.

Oppdatert: 16. februar 2016

Super frukt og sunne trær

Først og fremst. Ikke beskjær frukttrærne om vinteren!  Beskjær trærne i juni, når karten er liten. Da ser du lett hvilke greiner som skygger for den best plasserte karten. Den som kan motta mest sol og dermed få mest smak. I juni kan du også se hvor på treet det må tynnes. For mye frukt på få greiner, eller totalt på hele treet er den vanligste årsaken til at vi heller handler frukten i butikken, enn å høste av egne delikatesser. Uten tynning opplever man ofte ”vannfrukt”. De er smakløse, fargefattige og små.

I tillegg til disse grunnene som gavner oss forbrukere, så er det en rekke plantefysiologiske grunner til at det er mye bedre å beskjære i juni enn når treet er i dvale. Det er mulig for treet å lege sine sår i vekstsesongen. Det er det ikke i dvaleperioden. Om du beskjærer i dvaletiden vil sårene stå åpne uten å danne sårvev lenge utover våren før den er i gang med veksten. Knoppene bryter og vokser mye på opplagret næring, mens sårheling først blir ivaretatt av plantene når de ”er i gang” Mange sykdommer spres på denne tiden, og et sår etter beskjæring vil stå pip åpent lenge nok til at sykdomsfremkallende organismer kan komme inn i treet.  Dette er naturligvis grunnen til at man heller aldri skal beskjære på høsten. Den myten, eller uvanen, er nok fremkommet av ordet høstebekjæring. Å beskjære rett etter høsting er helt i orden, og for mange planter det aller beste. Man høster jo i vekstsesongen. Altså mens de er i gang og kan lege sine sår.

Vi beskjærer et tre av mange grunner. Som nevnt tidligere så er tynning og soltilgang svært viktig for fruktkvalitet. Av og til må man også forme trærne litt for fremtiden. Og så er det vanlig, for de som lykkes aller best,  å sporebeskjære. Sporebeskjæring fremmer dannelsen av blomsterknopper. Vi vil komme grundig tilbake til dette når det nærmer seg juni. Det er i grunnen kun enkelte rosegrupper det er best å beskjære helt i starten av sesongen. Ellers bør man vente med det meste.

Uvanen med å beskjære på senvinteren er, så langt jeg kan se, blitt til ved at proffesjonelle dyrkere utnytter denne tiden i stedet for vekstsesongen da det er mye annet som må gjøres.

Fra bladsprett til høsting skal yrkesdyrkere sprøyte mot soppsykdommer. De skal sprøyte mot insekter, De skal sprøyte mot ugress og de skal sprøyte mot for stor fruktsetting(kjemisk tynning) Det sprøytes mange ganger fra tidlig vår til noen uker før høsting. Yrkesdyrkeren skal også dekke frukten med duk. Han skal sporebeskjære noe, og han skal binde opp nye greiner til trådene de vokser på. Og så driver han ofte en gård, og da er det ikke bare fruktdyrking som står på arbeidsplanen. Jeg skjønner at han vil gjøre unna beskjæringen på senvinteren.

Men for oss, som aldri sprøyter maten vi spiser med gift og kun har vår egen hage å tenke på, så er det mye bedre å bruke noen minutter i vekstsesongen til beskjæring. Det er som sagt også best for plantene.

Da må nok denne saken være avgjort til plantene og vårt beste.

Morten Kr Bragdø

Sjekk vår side med frukttrær

Og mens du er på det spiselige, så kan du se hvor mange bær du gjerne kan plante i hagen:)